Τρυφερό παιχνίδι/The glory of the lizard

pictures-036

Με λένε Γιώργο και είμαι μια μικρή πράσινη σαύρα. Το λείο δέρμα μου ήταν στολισμένο με ασημένιες φολίδες και τα μάτια μου έμοιαζαν με πραγματικές χάντρες. Είμαι παραγεμισμένος με άμμο και αλεύρι –όχι από το εργοστάσιο κατασκευής μου, αλλά εξαιτίας κάποιων ατυχημάτων που μου άλλαξαν κάπως τη δομή.

Πριν από αρκετούς μήνες στεκόμουν στο ράφι ενός μαγαζιού παιχνιδιών, δίπλα σε κάτι λούτρινα ζωάκια, σαφώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από μένα και πολύ πιο εντυπωσιακά, και χάζευα τους περαστικούς έξω από τη βιτρίνα. Καμιά φορά, όχι πολύ συχνά είναι η αλήθεια, το αφεντικό μας κατέβαζε από το ράφι και ξεσκόνιζε το σημείο όπου μας είχε τοποθετήσει. Είχε πλάκα να ξεμουδιάζουμε λιγάκι, μερικές φορές μάλιστα αλλάζαμε και θέση κι έτσι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούρια παιχνίδια.

Ένα Σάββατο μεσημέρι μπήκε στο παιχνιδάδικο ένα επτάχρονο αγόρι μαζί με τη μητέρα του. Με το που το είδα κατάλαβα πως αργά ή γρήγορα θα κατέληγα στα χέρια του. Σπανίως πέφτω έξω σε όσα διαισθάνομαι. Συνήθως οι πελάτες ενδιαφέρονταν για μεγαλύτερα παιχνίδια, επιτραπέζια, ηλεκτρονικά, κατασκευές. Ζωάκια αγόραζαν μόνο τα πολύ μικρά παιδιά και οι ανέμπνευστοι μεγάλοι, κυρίως για δώρα. Το αγόρι εκείνο όμως έψαχνε συγκεκριμένα για μια σαύρα. Έψαχνε εμένα. Με βρήκε.

Βγήκαμε μαζί από το μαγαζί, πιασμένοι χέρι χέρι. Για την ακρίβεια, με κρατούσε στη χούφτα του κι όλο με κοίταζε χαμογελώντας. Το αγόρι ήταν κατενθουσιασμένο γιατί, όπως έμαθα αργότερα, είχε συλλογή από ζωάκια του είδους μου, και το μόνο που του έλειπε για να την συμπληρώσει ήταν μία σαύρα. Εγώ.

Με το που φτάσαμε στο σπίτι του άνοιξε ένα χάρτινο κουτί παπουτσιών και τότε αντίκρισα δεκάδες χρωματιστά ζώα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Υπήρχαν καβούρια, δελφίνια, καμηλοπαρδάλεις, ελεφαντάκια,  φίδια, όλα φτιαγμένα από το ίδιο υλικό και περίπου στο ίδιο μέγεθος με μένα. Προφανώς το αγοράκι έκανε συλλογή από ζώα της δικής μου εταιρείας, μιας και είχαμε όλα την ίδια ετικέτα στην άκρη του ποδιού.

Το καλοκαίρι κοντοζύγωνε και το αγόρι άρχισε να με παίρνει  μαζί του στην παραλία. Έκανα βουτιές μαζί του πιτσιλώντας τους τριγύρω λουόμενους, με κατάβρεχε με ιαματικό νερό κάτω από το ντους, παρίστανα το μπαλάκι για τις ρακέτες του, στέγνωνα πάνω στα καυτά βότσαλα της παραλίας κι έπειτα λάμβανα θέση μέσα στη μεγάλη ψάθινη τσάντα της μαμάς του, τυλιγμένος στη γνωστή γαλάζια πετσέτα θαλάσσης. Τα απογεύματα έβγαζε και τα υπόλοιπα ζωάκια από το χαρτόκουτο και έπαιζε μαζί μας με τις ώρες. Ήταν συμπαθητικό παιδάκι, κάπως μικρότερο σε γούστα και συνήθειες από τα παιδιά της ηλικίας του, τρυφερό και με ανεπτυγμένη φαντασία. Το βράδυ με έπαιρνε κοντά του στον παραλιακό περίπατο ή στο πάρκο με τη μεγάλη παιδική χαρά όπου έκανε ποδήλατο ή τσουλήθρα.

Σε μία από αυτές τις βόλτες πιάστηκε η ουρά μου σε κάποιο πεζούλι και έντρομος κατάλαβα πως η γέμισή μου -απλή ψιλή άμμος- είχε αρχίσει να σκορπίζεται στο χώμα. Ο μικρός το παρατήρησε και με έβαλε στο καλαθάκι του ποδηλάτου του, πίσω από τη σέλα, για να με μεταφέρει χωρίς περεταίρω απώλειες στο σπίτι. Εκεί, με έδωσε στη μητέρα του η οποία με έραψε με λεπτές βελονιές αφού πρώτα αντικατέστησε όση άμμο μπορούσε με λίγο σπιτικό αλεύρι από το γυάλινο βάζο της κουζίνας.

Το επόμενο ατύχημα το έπαθα στην αυλή του σπιτιού, όταν προσγειώθηκα ανώμαλα στα κλαδιά μιας λεμονιάς, κι ένα αγκαθάκι με βρήκε στο μπροστινό δεξί μου πόδι. Η άμμος-αλεύρι άρχισε να ρέει σαν νερό κι εγώ κατάλαβα μέσα σε μια στιγμή τι σημαίνει να είναι κανείς όχι σαύρα, μα κλεψύδρα. Τα ραμματάκια που μου έκανε η μαμά ήταν κάπως πιο επώδυνα αυτή τη φορά, μιας και το σκίσιμο ήταν σοβαρότερο και το χαμένο υλικό μου ακόμα πιο πολύ.

Το ίδιο βράδυ ο μικρός μου κύριος με κάθισε στο τραπέζι της κουζίνας, πήρα μια λευκή κόλα χαρτί και ένα κουτάκι ξυλομπογιές και μου έκανε ένα θαυμάσιο πορτρέτο. Με έκανε καταπράσινο και μεγάλο, με όμορφα μαύρα μάτια και μυτερή ουρά. Στο πάνω μέρος της σελίδας έγραψε με μεγάλα άτσαλα γράμματα το όνομά μου: «Σαύρα Γιώργος», κι έπειτα κόλλησε τη ζωγραφιά στο ψυγείο. Όλη η οικογένεια θαύμασε την ωραία ζωγραφιά και αναγνώρισε την τρομακτική ομοιότητα ανάμεσα στο μοντέλο και στον πίνακα.

Οι μέρες περνούσαν κι εγώ δεν παρέλειπα να ρίχνω πότε πότε τις ματιές μου στην εικόνα πάνω στην πόρτα του ψυγείου, θαυμάζοντας τα όμορφα χρώματά μου και το μεγαλοπρεπές μου όνομα. Παράλληλα, οι πτώσεις συνεχίζονταν μαζί με τα παιχνίδια, τα ράμματα μαζεύονταν σωρηδόν στο παραμορφωμένο πια κορμί μου, και το μόνο που έμεινε τελικώς να θυμίζει την επιβλητική καταπράσινη σαύρα που κάποτε υπήρξα ήταν η ζωγραφιά που με κοίταζε ακίνητη από το ψυγείο.

Κάποια μέρα, το αγόρι με πήρε μαζί του στην παραλία, μα ο καιρός είχε χαλάσει, στην ακτή φυσούσε δυνατός άνεμος που σήκωνε άγρια κύματα και έκαιγε τα μάτια από το θαλασσινό αλάτι. Πάνω σε μια έκρηξη χαράς και πηδώντας να αποφύγει ένα κύμα που ερχόταν κατά πάνω μας, με άφησε και γλίστρησα από το χέρι του. Τότε βρέθηκα στον πάτο της ταραγμένης θάλασσας, να παλεύω με τα μικροσκοπικά χαλικάκια και με την άμμο που με τσιμπούσε παντού. Το αλεύρι μέσα στο κορμί μου είχε βραχεί και το βάρος μου είχε τριπλασιαστεί. Είδα το κεφαλάκι του αγοριού να χώνεται στο νερό και να με ψάχνει. Κάποια στιγμή νομίζω πως άκουσα και την παραπονεμένη του φωνή «Έχασα τη σαύρα Γιώργο!», μα το κύμα με παρέσυρε μακριά, προς τα μέσα, όλο και πιο βαθιά, και τότε κατάλαβα πως θα του ήταν αδύνατον να με ξαναβρεί.

Οι μήνες που πέρασα συντροφιά με το αγόρι είναι οι καλύτεροι μήνες της ζωής μου. Με προτιμούσε από όλα τα υπόλοιπα ζώα του κι αυτό μόνο απαρατήρητο δεν γινόταν να μου περάσει. Διασκεδάζαμε μαζί, κάναμε ωραία παιχνίδια και μεγάλες βόλτες, ακροβατικά και κόλπα. Παρόλα τα ατυχήματα που γέμισαν το κορμί μου ράμματα, αναγνωρίζω πως ποτέ δεν με παραμέλησε, ποτέ δεν με αποχωρίστηκε, ποτέ δεν σκέφτηκε να με πετάξει στα σκουπίδια. Πάντα επέμενε να με επιδιορθώνει και να με κρατά κοντά του.

Όλα αυτά α σκέφτομαι τώρα, ολομόναχος στο βυθό της σκοτεινής θάλασσας, κι αισθάνομαι πως έζησα μια άξια ζωή, πλούσια και ευτυχισμένη. Ήμουν μια αγαπημένη σαύρα με ωραίο όνομα και περιπετειώδη πορεία. Τώρα βέβαια μοιάζω περισσότερο με μουχλιασμένο κουρελάκι παρά με σαύρα, καθώς έχω αρχίσει να ξεφτίζω και να χάνω το χρώμα μου. Μόνη μου παρέα είναι κάτι ολόμαυροι αχινοί στα διπλανά βράχια και οι όποιες περαστικές μαριδούλες ξοκείλουν κατά την κοτρώνα κάτω από την οποία έχω λουφάξει.

Παρόλα αυτά, ξέρω πως ο μικρός μου κύριος σίγουρα θα κοιτάζει διαρκώς το πανέμορφο πορτρέτο μου πάνω στην πόρτα του ψυγείου και θα με σκέφτεται με νοσταλγία, όπως τον σκέφτομαι κι εγώ. Ελπίζω μόνο να μην στεναχωριέται υπερβολικά, δεν θα ήθελα με τίποτα να γίνω η αιτία να ζει θλιμμένος.

Ακόμα κι αν αύριο το πρωί με διαλύσει η αλμύρα και τα τσιμπηματάκια των ψαριών, και χυθεί όλο μου το αλεύρι στα κύματα σαν τη στάχτη που σκορπάνε οι άνθρωποι στους ιερούς ποταμούς, εμένα δεν θα με νοιάξει. Η λευκή σελίδα με την πάλαι ποτέ καταπράσινη σαύρα Γιώργο θα μείνει για καιρό ακόμα να με θυμίζει σε εκείνον που αγάπησα και που με αγάπησε κι αυτός. Κι αυτό, σήμερα μου φτάνει. Σήμερα, που είμαι απλώς μια χαμένη σαύρα των υδάτων.

About Theorema

Είμαι η Άντζελα Ανακόντα aka @FearOfFireflies

Posted on 26 Ιανουαρίου, 2009, in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink. 32 Σχόλια.

  1. sic transit gloria stellionis.
    Αλλά δεν είναι κι άσχημα, ωραία τα λέει η σαυρούλα, που εκούσα άκουσα εζήλωσε στα γεράματα τη δόξα αμφιβίων.
    (καλώς επέστρεψες, Θεώρημα!)

  2. @maurochali

    The glory of the lizard! Θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της ιστορίας! Καλό.

    Καλώς σας βρήκα μαυροχάλι. Μου λείψατε εκεί ανάμεσα στα τρεχάτα Depon και στα απελπισμένα Softex 🙂
    Είστε καλά?

  3. Εμείς καλά είμαστε, Θεώρημα — από όσο ξέρουμε τουλάχιστον. Για εσένα ανησυχήσαμε, αλλά αφού μας ενημερώνεις ότι έκανες εντατική συνεδρία ενίσχυσης αντισωμάτων επί τῇ βάσει σεναρίων πραγματικής απειλής ησυχάσαμε (το πολυτονικό εξαιρετικά αφιερωμένο στον ποιητή στα σκαλιά).

  4. *Ο αρχικός τίτλος είναι μακράν καλύτερος.

  5. @maurochali

    Και ο εναλλακτικός τίτλος εξαιρετικά αφιερωμένος σε σας! 🙂

    (χεχεχε… πάω γυρεύοντας, το ξέρω, έλα όμως που δεν κρατιέμαι…)

  6. O David του Artificial Intelligence βρήκε το μικρό πρίγκηπα;

  7. Θεωρέμα, είναι προφανές πως είμαι ο μόνος άνθρωπος με ευαισθησίες στην παρέα, που συγκινήθηκε διαβάζοντας για το σαυράκι. 🙂

  8. @Krot

    Ίσα ίσα, βρε Κροτ! Και το μαυροχάλι και ο κύριος Κάπα πιστεύω πως το αγάπησαν! Μια χαρά λογάκια του στείλαν. Χαίρομαι που σου άρεσε.

    @Herr K.

    Με αφήσατε ενεή, κύριε Κάπα. Πολύ τιμητική η εντύπωσή σας και ο παραλληλισμός. Ευχαριστώ!

    @maurochali

    Πάλι εξαφανιστήκατε εσείς? Μη χάνεστε πολύ, παθαίνω σύνδρομο στέρησης. Αλήθεια!

  9. Είναι στον πάτο της θάλασσας, Θ. Θα βγει συν τω χρόνω (χωρίς υπογεγραμμένη)

  10. @Herr K.

    Εαν το λέτε σας πιστεύω, κύριε Κ.
    Εντάξει.
    Καλά που υπάρχει κι εκείνο το πορτρέτο στο πατάρι για να μην ξεχνιόμαστε (νάτος και ο Ντόριαν στην παρέα).
    Τα σέβη μου.

  11. Παρόντα, Θεώρημα! (Τις όποιες συνδέσεις με την Αναδυομένη, στις οποίες ενδεχομένως (παρ)οδηγεί το σχόλιο του Herr K., θα θέλαμε να τις αποφύγουμε.)
    Όσο για την «μικρή σας πρόκληση», Θεώρημα, θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε και θα πούμε πως μαυραχαλια και σαύρες τίποτα κοινό δεν έχουνε (καλά, για τη glory δεν το συζητάμε).

  12. Εμένα πάλι η σαύρα, μου έφερε στο νου, κάτι σε καρφίτσα, σε τσάντα, σε παππούτσι… κρίμα, θάπρεπε να είμαι πιο «ταξιδιάρα»…. τσ τσ τσ, που με βρήκατε…!!!
    Το κείμενο σας εξαιρετικό, πάραυτα!

  13. @maurochali

    Όταν κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε και απαντάτε τοιουτοτρόπως στις προκλήσεις μου, απλώς δυναμώνετε τη θέση σας, παλιομαυραχάλια 🙂
    (ουφ, εντάξει, εδώ είναι!)

    @Elsa Maxwell

    Πώς να σας ευχαριστήσω, Έλσα, όχι μόνο για την επίσκεψη αλλά και για το συνειρμό? Πόσο μάλλον για το σχόλιο!
    Είστε κοκέτα, εξ ου και οι σκέψεις για τα αξεσουάρ μιας τέλειας εμφάνισης! Επίσης, είστε αρκετά «ταξιδιάρα» για να μας ταΐζετε κάθε τόσο τις αισθησιακότερες ιστορίες των ημερών. Πόσο ακόμα πια? 🙂

  14. Οι δοτικές πάντα μου άρεσαν, Μαυροχάλι.

  15. @manos & Herr K.

    Εσείς οι δύο οι ταραξίες, στο βάθος της τάξης, τελευταίο θρανίο, θα φάτε τιμωρία, σας προειδοποιώ!
    Μη σας πω ότι θα σας αφήσω μέχρι και στην ίδια τάξη!…
    Παλιόπαιδα…

  16. Καλά σού λέει, Μάνο. Σοβαρέψου.

  17. Κάπα, τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου!
    Κι εκατό φορές «Δεν θα κοροϊδεύω μέσα στην τάξη».
    Ο Μπαρτ Σίμσον είναι αγγελούδι μπροστά σου!

  18. Μάνο, τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου κι εσύ!
    Κι εκατό φορές «Δεν θα αυθαδιάζω μέσα στην τάξη».
    Έλεος, θα σας χωρίσω! Ο ένας πρώτο θρανίο κι ο άλλος δίπλα στην έδρα!…
    Παλιόπαιδα!

  19. Κυρία, κυρία, να έρθω εγώ αντί για τον άλλο δίπλα στην έδρα;

  20. Herr K., έχουμε περισσευούμενες κάμποσες ψιλές. Μόνο οι υπογεγραμμένες δυστυχώς μας είναι ἐν ἀνεπαρκεια.

  21. @maurochali

    Και το ρωτάς, χρυσούλι μου? Εσύ είσαι η συμπάθεια της δασκάλας! Δίπλα στην έδρα πάραυτα το μαυροχάλι! Κι όποιος το πειράξει θα έχει να κάνει με τη βέργα μου.
    Το μόνο πρόβλημα είναι πως στα διαγωνίσματα μου δίνεις πάντα τρία γραπτά βρε παιδάκι μου, κι έχω χάσει το μπούσουλα η καημένη. Είναι και τα τρία άριστα πάντως, γι’ αυτό και σου βάζω αβλεπί 10′ (άριστα δέκα με τόνο, μη σου πω και πολυτονικό).
    Δεξιά ή αριστερα σε βολεύει?

    @Herr K.
    Εσύ τις θες τις ξυλιές σου, μου φαίνεται. Ταραξία!

  22. @Herr K.

    Ιιιιιιιιι!… Τολμάς και φοβερίζεις τον καλύτερο μαθητή της τάξης (και μάλιστα x3), βρε κουμπούρα? Για μαζέψου! Γιάφκα νομίζεις θα το κάνουμε εδώ μέσα? Εμ, σας ξέρω εγώ, κάτι σαν εσένα και τους τραμπούκους τους φίλους σου, που σηκώσατε κεφάλι και δεν σέβεστε ούτε ιερά ούτε όσια! Σε λίγο θα σκάσετε μύτη στη Γεωγραφία με κουκούλα και θα πετάτε πέτρες στον πίνακα, βρε ανεπρόκοποι! Σα δε ντρέπεστε…
    Νεολαία σου λέει μετά…
    Αίσχος!

    (μαυροχάλι μου μη μού ταράζεσαι, απλή προβοκάτσια των ζηλιάρηδων αντιμετωπίζουμε -θα το χειριστούμε).

  23. Άφωνα τα μαυραχάλια, βουβάθηκαν. Χτυπά από τη μια ο Herr K. στα ίσα — χτυπά από την άλλη το Θεώρημα ύπουλα (τα έχουμε ξαναπεί σχετικά), τους έπεσε βαριά και μια ύστερη πολυτονοσαλάτα που έφαγαν χτες βράδυ … τι τους μένει; Τους μένει το θλιβερό καταφύγιο να καταγγείλουν και να το βουλώσουν· αυτό και κάτι κακόμοιροι εφιάλτες μπροστά στην έδρα.

    (αριστερά, Θεώρημα, για ξεκάρφωμα. Με τα γραπτά εις τριπλούν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.)

  24. Εφιάλτες μπροστά στην έδρα? Ούτε που να το σκεφτείτε!
    Ο προτελευταίος ξέμεινε στις Θερμοπύλες και το μετάνιωσε πικρά, ο υποχθόνιος. Ο τελευταίος στην Κερκόπορτα, κι έκτοτε δεν του συγχώρησε κανείς.
    Εδώ δεν έχουμε τέτοιους παλιοχαρακτήρες, οι πόρτες φυλάσσονται καλά! Κάτι ζαβολιάρικα παιδιά έχουμε που μου κάνουνε το μάθημα σαλάτα που και που αλλά είναι χαριτωμένα γι’αυτό δεν τα αποβάλλω. Θα επιληφθώ του θέματος όμως, να μην ανησυχείτε.
    Όσο για σας, καμάρια μου, να μην βουβαίνεστε. Απουσιολόγους θα σας κάνω! Μη σας πω και σημαιοφόρους στην παρέλαση!

    Κάπα, τράβα το θρανίο αριστερά της έδρας να καθίσουν τα παιδιά. Αν δεν μπορείς μόνος σου φώναξε και το μάνο να σε βοηθήσει.

  25. Δεν μπορώ τώρα, πρέπει να πάω λαϊκή.

  26. @manos

    Άμα σε πιάσω από το αυτί εσένα, τότε να δεις που θα πας! Εμ, θα σε πιάσω, δε θα σε πιάσω? 20 μέρες σου μείνανε μέχρι τους ελέγχους!

  27. (Διαολεμένα καλή ατάκα, Θεώρεμα, η τελευταία. Αλλά μου φούντωσες το μαυροχάλι και ερίζει με αγνώστους περαστικούς από το μπλογκ μου)

  28. @manos

    Μάνο μου, να βάλεις πόρτα! Δεν θα μας το κάνουνε μπάτε σκύλοι και αλέστε το μαγαζί οι ανώνυμοι περαστικοί! Δεν είναι πρέπον, εξάλλου!
    Άσε που μας παρασύρουν και τα καλύτερα παιδιά (για το μαυροχάλι λέω, φυσικά!) και τους αποσπούν την προσοχή από τα δέοντα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: