Κάτι μαμάδες στην πλαζ, το μεσημέρι…
Πώς τις αναγνωρίζεις: +- 35, συνήθως χαλαρωμένοι κοιλιακοί, ενίοτε και ραγάδες, πρόχειρη κόμμωση, κυτταρίτιδα γύρω και κάτω από τη μέση, λαμπερό και όμορφο βλέμμα, ζωντάνια στη φωνή, αύρα τρυφερότητας που τις ακολουθεί σαν άρωμα καθώς περνάνε δίπλα σου διασχίζοντας την παραλία μέχρι την επόμενη σκιά με τα μωρά και τα συμπράγκαλα στα χέρια.
Πού τις βρίσκεις: Σε λαϊκές πλαζ αποκλειστικά, γύρω από ξαπλώστρες, κάτω από αρμυρίκια, κάτω από ομπρέλες, κάτω από την τέντα της ταβέρνας, στα ρηχά, στα ντους. Οι άλλες, των κυριλέ ξενοδοχείων με το άψογο μπικίνι, με το πεντικιούρ της ώρας, με την κράτηση για σέρβις μπέιμπι σίτιν 24/24 ή την οικιακή βοηθό που τρέχει ξωπίσω τους δεν αφορούν αυτήν εδώ την συζήτηση.
Πότε εμφανίζονται: Μεσημεριανές κυρίως ώρες, να έχει πέσει ο ήλιος αλλά όχι κι εντελώς -«ο ήλιος βοηθά το ασβέστιο να κολλάει καλά πάνω στα κόκκαλα, είναι υγεία!»- νωρίς το απόγευμα, λίγο πριν το σούρουπο, από Ιούνιο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη που ξανανοίγει το νηπιαγωγείο ή ο παιδικός.
Τι έχουν μαζί τους: Ταπεράκια με μακαρονάκι-κοφτό-σάλτσα-ντομάτα, γιαουρτάκι advance της Δέλτα, σταφύλι καθαρισμένο ή μπανάνα, νερό σε περίτεχνο μπιμπερό ή παγουράκι με ενσωματωμένο καλαμάκι, αντηλιακό +50, πάμπερς, μωρομάντηλα, αλλαξιά στεγνή για μετά το μπάνιο, καροτσάκι με ομπρελίνο, σεντονάκι για την τυχόν σιέστα, πετσέτες με Σπάιντερμαν ή Πριγκίπισσες, κινητό, αδιάβροχα παιχνίδια, παρέα άλλες μαμάδες ή φίλες ομοϊδεάτισσες.
Τι λένε: «Έλα μωρό μου, μια τελευταία κουταλιά για τη μανούλα!», «Κοίτα το ψαράκι, κοίτα το!!!», «Μη φοβάσαι, σε λίγο δεν θα κρυώνεις!», «Έλα έξω, μούλιασες πια!», «Όχι παγωμένο νερό, έχεις το λαιμό σου!», «Μην τραβάς την πετσέτα της κυρίας, άσε τη σαγιονάρα του κυρίου, μην πειράζεις το παιδάκι!», «Δεν δαγκώνει το σκυλί αλλά αν δεν φας θα το φωνάξω!», «Ω, τι όμορφο κοχύλι που βρήκες!», «Αν δεν σταματήσεις αμέσως θα σε πάω πίσω στη γιαγιά και δεν θα κάνεις μπάνιο!», «Κοίτα το κοριτσάκι τι καλά που κάθεται!», «Όχι στον ήλιο!», «Μια βουτιά και πάμε!».
Πώς κάθονται: Σε αναμμένα κάρβουνα, δεν απολαμβάνουν μπάνιο, στα χέρια τους υπάρχει πάντοτε κάποιος που αν είναι απρόσεκτες μπορεί και να πνιγεί, αν δεν τον ταϊσουν θα πεινάει, αν δεν τον ποτίσουν θα πάθει αφυδάτωση, αν δεν του βάλουν καπέλο θα πάθει ηλίαση, αν δεν τον κυνηγήσουν θα γκρεμιστεί στα βράχια, θα φάει άμμο, θα χαθεί στο πλήθος των λουόμενων και θα κλαίει μέχρι να τον ξαναβρούν.
Πώς αντέχουν: Λόγω υπέρμετρης αγάπης προς τους μικρούς δυνάστες τους, λόγω ανωτερότητας, λόγω απεριόριστου αισθήματος ευθύνης, λόγω μητρικού φίλτρου, λόγω ιδιοσυγκρασίας, λόγω άποψης για την χαρά της ζωής, λόγω ανάγκης, λόγω υποχρέωσης προς τους αδυνάτους, λόγω έρωτος με τους κλώνους της ελπίδας και της καρδιάς τους, λόγω αδιεξόδου, λόγω θέσης.
Τι συζητάνε μεταξύ τους: Περί ανέμων και υδάτων, για τη ζέστη, για εμβόλια, για μωρουδιακές τροφές, για υποαλλεργικά υφάσματα, για δόντια και αντιβιωτικά, για παιδικούς σταθμούς και δασκάλες, για τους άντρες τους, για τους φίλους τους, για τις γειτόνισσες, για τη συνταγή του Μαμαλάκη, για την αντιπαθητική/συμπαθέστατη συνάδελφο, για τον γοητευτικό γείτονα που δεν θέλουν να τις βλέπει στο μπαλκόνι με τη ρόμπα, για το δάνειο, για τα πεθερικά, για το ενοικιαζόμενο στα Γουβιά ή στον Πέλεκα, για το τελευταίο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά, για το γραφείο και την άδεια, για τη ζυγαριά τους, για τα Μυστικά της Εδέμ, για τα μυστικά τους –«μα πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα, και σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά, όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα»– για τη γκόμενα του ξαδέρφου, για το γκόμενο της ανηψιάς, για το γκόμενο των ονείρων τους, για τα όνειρά τους, για τα παιδιά τους μετά από χρόνια ή πριν χρόνια, καμιά φορά δεν μιλάνε, κι άλλοτε συνεχίζουν απλώς να λένε ό,τι εσείς κι εγώ.
Τι αφήνουν πίσω τους: Σκόρπιες καρέκλες μέχρι να βγει το καροτσάκι, χαρτομάντηλα, γεμάτα τασάκια, μπουκαλάκια από νερό, άμμο μέσα από τα παπούτσια, πεσμένες τηγανητές πατάτες που ταϊζουν τα περιστέρια στο πλακόστρωτο, αισθήματα θαυμασμού, εντυπώσεις οίκτου, μισοτελειωμένες ματιές, σχόλια από τα γύρω τραπέζια, νεύματα «γεια σου», όμορφα χαμόγελα, υποσχέσεις «θα τα πούμε αύριο», αύρα θεϊκής αυτάρκειας ή αμετάκλητης πείρας που αυγατίζει λεπτό προς λεπτό, όσο εμείς πίνουμε ανέμελα το Πλωμάρι μας τσιμπολογώντας ένα μεζέ και λύνοντας ράθυμα σταυρόλεξα την ώρα που τα δικά μας (μεγαλωμένα πλέον) παιδιά κάνουν αυτόνομες βουτιές και κάποιος από δίπλα μας ζωγραφίζει με μαύρο στυλό μια μικρή καρδιά πάνω στο πόδι.
—
(Το κείμενο είναι αποτέλεσμα μιας πρόσφατης σχετικής συζήτησης με τον φίλο μου τον τροβατόρε εκ Κερκύρας . Παρακαλώ τους τυχόν μπαμπάδες της πλαζ να μην επαναστατήσουν, θα έρθει και η δική τους η σειρά…)
Posted on 30 Αυγούστου, 2010, in Χωρίς κατηγορία and tagged Στο νησί των Φαιάκων. Bookmark the permalink. 25 Σχόλια.
Kapote tha erthei k i diki tous wra na apolausoun ti zwi dixws tin agwnia tou ypeuthinou gia kapoion allo. Mexri tote omws, respect stis agnwstes mwromamades twn laikwn plaz. Wraio keimeno, Theorema.
σε ένα μαγαζί στη ζάκυνθο, μία κυρία είχε ένα αυτοκόλλητο που έλεγε
«δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι μάνα»
υπάρχουν όμως και οι (λίγες ομολογώ) μαμάδες κατασκηνώτριες στα πέριξ κάμπινγκ, και οι (ακόμα πιο ελαχιστότατες) μαμάδες κατασκηνώτριες σε ελέυθερο κάμπινγκ (οι δεύτερες είναι σχεδόν πάντα εκ του εξωτερικού αφιχθύσες).
(έχω δει σε ελεύθερο κάμπινγκ μαμά ιταλίδα με βρέφος δυο μηνώνε και την προσκυνούσα)
Θεώρημα
«Το μητρικό ένστικτο μιας μάνας είναι ακριβώς ίδιο με αυτό μιάς γάτας.
Οι διαφορές , οι υπερβολές, οι υστερίες και οι υπέρμετροι φόβοι δεν οφείλονται στις περισσότερες εμπειρίες της μάνας – ανθρώπου αλλά σε σύνδρομα και ψυχολογικά της συμπλέγματα»
Αυτά μου είπε κάποτε εμπιστευτικά μια φίλη μάνα, ψυχολόγος απο την Θεσσαλονίκη , με χρόνια σπουδών στην Αγγλία και με διδακτορικό. Την είχα επισκευθεί για να μου εξηγήσει «προς τί το κόλλημα μου με τον Απραό». Η κουβέντα όμως ξεστράτισε.
Θα ετοιμάσω ένα post με θέμα την Μαμά Ροζίνα . Προκειται για την γάτα μου, τήν συμπεριφορά της οποίας παρακολουθώ λεπτό προς λεπτό απο όταν γέννησε μέχρι και που μεγάλωσε τα δύο γατιά της.
Φιλάκια απο μακρυά , αφού δεν ήταν δυνατό να σου τα δώσω live.
Ωραιο ποστ!!!! :)))
θυμηθηκα πολλα… να σερνω μωρα και να στηνω σκηνες… Πού το εβρισκα το κουραγιο;
Το σχολιο του johnstreckfous ολα τα λεφτα! 🙂
Πριν μια 5ετία ήμουν ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι. Σε διάβαζα και μ’ έβλεπα. Είμαι περήφανη γι’ αυτό που ήμουν ΤΟΤΕ. Άξια ρε γμτ! ΤΩΡΑ δεν έχω κουράγιο. Βλέπω δίχρονα και τρίχρονα (γερά να είναι να τα χαίρονται οι μανούλες τους) και αλλάζω πεζοδρόμιο. Νομίζω πως το «δε φοβάμαι τίποτα. Είμαι μάνα» αποτυπώνει ακριβώς αυτό που ζείς την πρώτη 5ετία της ζωή τους 🙂
@Mikro
Ναι, φυσικά. Μέχρι τότε, καλά κουράγια όμως ε?
@johnstreckfous
Κορυφαίο!!! Μην απορήσεις αν αύριο σου πω ότι τύπωσα μπλουζάκι 🙂
@ο αποτέτοιος
Κι εμένα αξιοθαύμαστες μου φαίνονται κάτι τέτοιες τολμηρές και αποφασισμένες γυναίκες. Ειλικρινά. Κορυφαίες!
Παρόλα ταύτα, κι εκείνες ταϊζουν, ξεχέζουν, κοιμίζουν, αλείφουν, ξυπνάνε μέσα στο άγριο χάραμα του κάμπινγκ όχι από μια ξαφνική ανάγκη να αγκαλιάσουν το έτερον ήμισυ όλο πάθος αλλά εξαιτίας ενός παιδικού κλάμματος που στεφανώνει το τυχόν ψιλομεθύσι (είμαστε και μητέρες, τα άγρια μεθύσια ανήκουν στο παρελθόν) της πρηγούμενης βραδιάς.
Και πάλι όμως, οι γυναίκες που περιγράφετε είναι πραγματικές αξίες!
Αξιοζήλευτες (προσωπικά δεν το επιχείρησα ποτέ…).
@il trovatore
Σε περιμέμω καλέ μου τροβαδούρε των Φαιάκων. Είμαι σίγουρη πως το κείμενό σου θα με συγκινήσει όσο και η βιαστική κουβέντα μας εκείνο το βράδυ στον Πέλεκα, που ο 12χρονος ανταγωνιστής σου σε πήρε σηκωτό μακριά μου δίχως ένα φιλί, ο ζηλιάρης 🙂
@Rodia
Το έκανες αυτό, τρελλή Ροδιά??? Χίλιες φορές ακόμα τα respect μου!!! 🙂
@Lena
Λένα, σε όλο το κείμενο έβλεπα τον παλιό εαυτό μου.
Κανονικά, καρέ καρέ τη ζωή μου έβλεπα, και μάλιστα να διαδραματίζεται πρωτύτερα μπροστά μου στην παραλία, με νέους πρωταγωνιστές αυτή τη φορά.
Και δίχως ίχνος νοσταλγίας όλο αυτό, πίστεψέ με!!! 😉
—
Καλησπέρες θηριάκια 🙂
Φτου!
(πάω να πλακώσω στα χαστούκια τη γυναίκα μου…) 😛
@Spy
Χαχαχαχαχα! Μα γιατί??? 🙂
δεν παύουν να είναι γυναίκες, αρκεί να το θυμούνται που κ που
emena με συγχωρειτε , δεν τις αντεχω τετοιες μαμαδες,
με πιανει βαθια καταθλιψη και δεν το ζησα ετσι το ονειρο
ουτε τις μαμαδοσυζητησεις τα γραφω σε παλια ποστ
…ουτε τις πλαστικες καρεκλες και τις τηγανητες πατατες στις πλαζ….
δεν μου βγαζει θαυμασμο μα μια θλιψη….
μπορεις να εισαι καλη μαμα χωρις απαραιτητα να εισαι καποια αλλη απο αυτο που ησουν …πριν γινεις μαμα
εκτος αν αυτη ειναι η ιδιοσυγκρασια σου και ετσι σε εχουν μαθει οτι ειναι η «καλη μαμα» …οποτε βουρ στο λιπος..
μα για να ακριβολουγουμε
-καλη μαμα δεν υπαρχει!
Ο τυπος μια καλης μαμας
μπορει να ειναι καταστροφικος για εναν α» τυπο παιδιου,
ευεργητικος για εναν β’
και καταλυτης για εναν γ’ .
Υπαρχουν προτυπα και στερεοτυπα που αν τα εξετασουμε κατ’ ουσιαν, το ενα αναιρει το αλλο..
αυτο που δουλευει κυριως μεσα μας ειναι to dna μας, οι εμπειριες μας,τα τραυματα μας και οι συγκυριες …
διοτι θεωρεις Θεωρημα οτι πολλες απο αυτες αν ειχαν τη δυνατοτητα δεν θα ηταν με το πεντικιουρ της στιγμης στην πισινα και τη φιλιπινεζα χωρις ενσημα???
ή το αντιστροφο?
αρα…..
η ουσια ειναι οχι τι κανει μια μαμα για να ειναι και να φαινεται καλη
αλλα τι ειναι αυτη πρωτα για τον εαυτο της .!!!!
-οπως και να χει απεικονισες μια ολοστρογγυλη πραγματικοτητα παρα πολυ ευστοχα …
(εν τω μεταξυ παω να δω αν εχω κανενα γρομπο κυταριτιδα!)
Φοβερό κείμενο! Το επόμενο καλοκαίρι θα ‘μαι μια από αυτές…!
Εγώ φέτος ευτυχώς είδα μια μαμά να εφαρμόζει ένα σύστημα εντοπισμού για αγκάθι φραγκόσυκου στο χέρι του παιδιού της πολύ έξυπνο και τρυφερό και πολύ κοντά σ’αυτό που λέει ο Τροβατόρε για τη γάτα.
Φιλιά κι από μας!
@newagemama
Καμία δηκτικότητα, κανένα ίχνος σαρκασμού. Υπερβάλλετε.
Δεν θα υπήρχε λόγος, άλλωστε.
Εκ πείρας μιλώ, κυρίως, και ρεαλιστικά, ως μητέρα με πρώην μικρά και νυν μεγαλύτερα παιδιά, που τα έχει ζήσει αυτούσια όλα αυτά και όταν τα παρατηρεί γύρω της απλώς και μόνο στις νεαρές μαμάδες εντοπίζει στοιχεία προσωπικά της.
Αν θεωρείτε πως αρκούμαι στα εύκολα είναι κρίμα, γιατί σημαίνει πως η ανάγνωσή σας ήταν κάπως βιαστική.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και να είστε καλά.
@Κ.Κ.Μοίρης
Εδώ κρύβεται το ζουμί μιας ισορροπημένης ζωής που δεν αναγκάζει μια γυναίκα που γίνεται μάνα να ξεχνά αυτομάτως τον εαυτό της (και όσους την χρειάζονται και ως τέτοια).
Chapeau monsieur!
@Talisker
Εγώ λοιπόν αγαπημένη μου Τάλισκερ και γιαουρτάκι τάισα, και ατάκες του είδους είπα στα παιδιά μου, και με αχτένιστο μαλλί (λίγο δύσκολο αυτό εν προκειμένω, αλλά εντάξει…) βγήκα και χάρηκα και λυπήθηκα και όλα όσα κάνει μια απλή μάνα στην πλαζ και αλλού έκανα, νομίζω.
Απλώς ποτέ δεν θέλησα να γίνω περισσότερο μαμά από όσο μου επέτρεπε η αξιοπρέπειά μου, ο σεβασμός στα ίδια μου τα παιδιά και σε κάνα δυο ανρθώπους που πίστεψαν σε μένα.
Προσπάθησα να αποδώσω αυτή τη γενναία ράτσα όσο πιο ειλικρινά μπορούσα, γνωρίζοντας καλά πως αλάνθαστη μάνα δεν υπάρχει, και πως όσο κι αν ξεχνάμε τον εαυτό μας, έρχεται σίγουρα κάποια στιγμή που οι περιστάσεις οι ίδιες αλλάζουν, κι έτσι το ξαναθυμόμαστε…
Τόσο απλά.
Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου 🙂
@παρασκευή απόγευμα
Με το καλό, μικρή μου παρασκευή απόγευμα! Και εύχομαι κάθε ευτυχία, κάθε καλό, κάθε χαρά σε σένα και στο μωρό σου! Είμαι σίγουρη πως θα είσαι μια σούπερ υπέροχη μαμά, αν κρίνω από όσα μας λές κατά καιρούς κι εδώ μέσα (και λίγο πιο δίπλα, στην πάρα πάνω γειτονιά).
Με το καλό!
@coerdia
Γλυκό μου, το αναμενόμενο Κονδυλάκι θα έχει την τύχη να έχει για γονείς δυο πολύ σπουδαίους ανθρώπους, που σίγουρα θα του δώσουν τα καλύτερα κομμάτια τους και θα το βοηθήσουν να γίνει ένας εξίσου -και γιατί όχι; ακόμα περισσότερο- σπουδαίος άνθρωπος.
Τα πιστεύω όσα σου λέω, και το ξέρεις αυτό.
Ήδη, από την παρατήρησή σου και μόνο καταλαβαίνει κανείς πολλά 😉
Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους κι αναμένω μαζί σου το κείμενο του τροβατόρε για τη γάτα.
Σίγουρα κάτι καλό θα έχει να μας πει!
Παρόλο που περιγράψατε με μια ρομαντική και ποιητική θα έλεγα διάθεση την εικόνα της «ελληνίδας μάνας στην παραλία», εμένα θα μου επιτρέψετε να πάρω τα κουβαδάκια μου και να πάω σε άλλη παραλία! 😆
Καλημέρα σας!
@Lilith
Χαχαχα! Σας καταλαβαίνω. Καλό παιχνίδι εκεί στα απόμερα. Και προσοχή στα ρεύματα, δεν είναι να παίζει κανείς με τέτοια, Σεπτέμβρη μήνα ;)
Μπονζούρ μις!
Μα τι γαιτί; Το ρωτάτε;
Αν όχι ήδη, το αργότερο στο δεύτερο παιδί θα έχει γίνει έτσι…
(εντάξει, δεν θα την πλακώσω στα χαστούκια, είμαι ευγενής άνθρωπος, θα της πω ότι θα βρω γκόμενα…) 😛
Κατ’αρχάς να ευχηθώ να πάνε όλα καλά στο σπίτι του αγαπητού μας Spy.
Κατά δεύτερον, να σας συγχαρώ για το εξαιρετικό ηθογραφικό ποστ.
Δε σας κρύβω ότι οι εναρκτήριες περίοδοι κάθε παραγράφου μ’έκαναν παροδικά να πιστεύω ότι παρακολουθώ ντοκιμαντέρ για σπάνιο είδος νυχτερίδας στο Discovery.
Τους τυχόν μπαμπάδες της πλάζ;
Απλά τυγχάνουν;
Δηλαδή ποιοι τα κουβάλησαν όλα αυτά ως εκεί;
Περιμένω την επόμενη ανάρτηση
χαμογέλασα σε πολλά σημεία, είναι αλήθεια με αναγνώρισα και σε διάφορα. Όμως, μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας εξέλιξης, το κείμενό σου απογοητεύει. Θέλω να πω, είναι πολλές μωρομάνες που προσπαθούν πολύ να μην είναι η τυπική Ελληνίδα μάνα με τα στοιχεία υπερβολής, υπερπροστασίας και κτητικότητας. Δεν διαβάζουμε όλες Μαντά. Και πλέον ξέρω και πολύ κόσμο που δεν έχει καν τηλεόραση! Οι κουβέντες μας δεν αλλάξανε ξαφνικά. Ίσα ίσα, εγώ βλέπω ακόμα πιο ουσιαστικούς διαλόγους με τις φίλες μου τώρα που γίναμε μανούλες. Είναι η δική μου παρέα εξαίρεση….?
Αγαπητοί μου συγγραφείς… και φίλοι..πολλή καλή η αναφορά σας για αυτές τις μαμάδες… Για τις μαμάδες όμως που αφήνουν τα παιδιά τους από την προσοχή τους και καταλήγουν πνιγμένα, εξαφανισμένα,τραυματισμένα κτλ…μαμάδες που το «εγώ» τους δεν έχει τσαλακωθεί για τίποτα ούτε καν για τα παιδιά τους…γραψτε κατι και για αυτές…έχετε μείνει στην εικόνα μονο και η ουσία έχει φύγει απο τον οριζοντά σας…
Η δική μου η μητέρα ήταν έτσι.
Εγώ είμαι/ήμουν (μεγάλο το τέκνο πλέον) στο κάπως έτσι.
Το τέκνο (μέσω της έμμεσης κριτικής που έχει ασκήσει για τη μητρότητα εν γένει) δε θέλει να είναι έτσι.
Conclusion: η εξέλιξη γράφεται μέσα στα γονίδια , τίποτα δεν παραμένει ίδιο.
Σας φιλώ για καλημέρα 🙂
Rok μαναδες ειναι μονο οι ελληνιδες
Mα αμάν πια με την …ανυπομονησία όλων σας.
Δεν είναι παρά ένα …στάδιο.
Αν το περάσεις ….επιτυχώς κάποτε θα ανήκεις στις ζηλευτές «πεθαμένες κυρίες»…. 🙂
Σεπτέμβρης.
Οι πλαζ γέμισαν βροχή…
Οι μανούλες τα μάζεψαν και έτρεξαν στο σπίτι.
Κι εμείς μείναμε να τις κοιτάζουμε μειδιώντας καθώς σπρώχνουν τα καροτσάκια στον ανήφορο την ώρα που κάτι στρουμπουλά παιδικά χεράκια μας γνέφουν «γεια!» και τινάζουν το καλοκαίρι κάπου μακριά.