Μια απειροελάχιστη ταλάντωση σε μεγάλα ύψη

Hells_Canyon_Oregon

Δίπλα στα σπήλαια του Όρεγκον, στο Φορτ Ροκ και στο Πέισλεϊ. Εκεί θα ζούμε. Σε ένα ισόγειο σπίτι με κήπο και μια ξύλινη βεράντα με θέα προς την ανατολή. Τα πρωινά θα χαζεύουμε τον ποταμό Κολούμπια που θα μεταφέρει γιγάντιους κορμούς δέντρων, σάπια λάστιχα αυτοκινήτων και νεαρούς κάστορες που θα ακροβατούν από τη μια όχθη στην άλλη, και τα άσπρα σύννεφα στον γαλάζιο αμερικάνικο ουρανό. Θα χαιρετάμε τα ποταμόπλοια που δεν θα μας βλέπουν, θα τα βλέπουμε όμως εμείς και θα μας φτάνει. Θα ζούμε επιτέλους μια αμέριμνη, αληθινή ζωή. Αυτό που έλεγες πάντα. Θα έχουμε μάθει τις καλλιέργειες και τα αρδευτικά συστήματα της περιοχής και θα εξασφαλίζουμε την τροφή μας. Τα γύρω χωράφια θα είναι γεμάτα καλαμπόκια, γλυκοπατάτες, μαρούλια και ηλιόσπορο. Όλα θα τα περιποιούμαστε εμείς οι ίδιοι, με τα χέρια μας. Δεν θα μας νοιάζει να λερωθούμε. Θα τα πουλάμε μετά στη λαϊκή του Φορτ Κλάτσοπ, που θα γίνεται κάθε Τετάρτη δίπλα στο χειμερινό σταθμό ανεφοδιασμού και θα παίρνουμε φρούτα, παστό και όσπρια από κείνα που προτιμάς.

Τους χειμώνες θα μας επισκέπτονται οι περαστικοί γουνέμποροι και θα τους ανταλλάσσουμε λίγο πετρέλαιο και μερικά λουκάνικα για λίγα ψήγματα χρυσού. Δεν θα αγοράζουμε γούνες εμείς, μόνο λουκάνικα και πετρέλαιο θα χρειαζόμαστε για τη λάμπα που θα μας φέγγει τις νύχτες που θα μου διαβάζεις τα Άνθη του Κακού απ’ το πρωτότυπο και θα μου λες πόσο παράταιρο είναι το γούστο μου με το περιβάλλον – δεν θα με νοιάζει όμως και πολύ. Επειδή δεν θα έχει σημασία.

Όταν κουράζεσαι, θα σου λέω ιστορίες για τους ινδιάνους Ουμπκούα που έζησαν πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή και θα σου ζωγραφίζω σκηνές από το κυνήγι και την αλιεία πάνω σε αυτοσχέδιους χάρτες θησαυρών, που θα τους χρωματίζω με ώχρες και χέννα. Τα βράδια θα ψήνουμε καλαμπόκια και λουκάνικα στη φωτιά και θα πίνουμε το ουίσκι που θα μας έχει προμηθεύσει εκείνος ο κυνηγός που θα περνά κάθε τόσο για να μας παζαρέψει το χρυσάφι που θα βρίσκουμε στη δυτική όχθη. Δεν θα πατήσουμε ποτέ το πόδι μας στο Φορτ Αστόρια. Ούτε θα γυρίσουμε ποτέ σε πόλη με αυτοκινητόδρομους, βενζινάδικα, φαστ φουντ, σούπερ μάρκετ και κοσμηματοπωλεία. Δεν θα ξέρουν ούτε οι φίλοι μας πού βρισκόμαστε. Οι περισσότεροι θα νομίζουν πως έχουμε πεθάνει.

Θα ζήσουμε έτσι για πολύ καιρό στην πολιτεία των καστόρων, μέχρι που δεν θα μπορούμε να το κάνουμε πια, και τότε, ηττημένοι και ευτυχείς, θα φτιάξουμε τη βαλίτσα μας και θα επιστρέψουμε στο Σάλεμ. Εκεί θα περιμένουμε το τέλος του χρόνου τρώγοντας σούπα και παρατηρώντας τον Ειρηνικό από ένα δωμάτιο με πράσινες κουρτίνες στον τελευταίο όροφο του οίκου ευγηρίας που θα είναι και το τελευταίο μας σπίτι. Πιασμένοι χέρι χέρι, καθισμένοι στην άκρη του κρεβατιού. Εσύ κι εγώ. Μαζί. Δυο αγαπημένοι, διαψευσμένοι, ρομαντικοί μοναχικοί που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτό που είναι.

(αφιερωμένο)

About Theorema

Είμαι η Άντζελα Ανακόντα aka @FearOfFireflies

Posted on 24 Οκτωβρίου, 2013, in Δρόμος της Αριστεράς and tagged , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

  1. ε ας το βάλω λοιπόν κ εδώ:

    «Δε ξέρω αν θα πήγαινα στο Όρεγκον. Βασικά θα πήγαινα οπουδήποτε μαζί σου. Πήγα στον παράδεισο και φτάνει που λέει και το στιχάκι. Αλλά μετά τον παράδεισο, κι η Γη του Πυρός δεν είναι κακή ιδέα. Εξίσου καλή ιδέα είναι κι η Ανάφη ξερωγω. Ή το πολίτικο ταβερνείο στη Νέα Χαλκηδόνα.
    Ή ακόμα και το Κάφκα, το Café Central και το Pentin.
    Kι οποιδήποτε γλυκατζήδικο στη Σαλονίκη ας πούμε.
    Και το καφέ Αμπάμπα στα Χανιά. Κι ένα άλλο τέλειο μέρος στην Αστυπάλαια, κι όλα εκείνα τα τέλεια μέρη στην Ελλάδα, κι οι Buttes Chaumbon στο Παρίσι.
    Κι η περίμετρος ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία.
    Κι έχω κι ένα σωρό άλλες «όχι κακές ιδέες».

    Και φσκ το σπίτι μας. «

  2. Ταιριάζει τέλεια. Είναι σαν παράγραφος του κειμένου. Ή το κείμενο σαν πλαίσιο της παραγράφου. Γράφτηκαν για να συναντηθούν μια μέρα, και να που συναντήθηκαν.
    (καλά έκανες, κάθε περιβάλλον έχει το ενδιαφέρον του)

  3. Πολύ πολύ μου αρέσουν και τα δυο, το κείμενο και το σχόλιο! Σμουτς!

  4. Μερικές φορές ονειρεύομαι πως κολυμπάω σε μια λίμνη με νερά φιλόξενα, στη θερμοκρασία του αμνιακού υγρού. Στους ίδιους βαθμούς φιλοξενίας ζεστάθηκα, διαβάζοντας το κείμενό σου.

  5. Ωρραίες εικόνες από μια ζωή τόσο ξένη από τη δική μας που όμως με τις λέξεις σου μπορέσαμε τόσο γλαφυρά να φανταστούμε.

Σχολιάστε